divendres, 12 d’abril del 2013

El futbol: panem et circenses

Enmig d'un embús de trànsit descomunal a Barcelona vaig viure un moment del més surrealista possible. Mentre al gent no deixava de pitar i de posar-se histèrics dins dels seus cotxes aturats per complet en els dos sentits de la Ronda Litoral de la ciutat, unes sirenes van trencar aquell guirigall per donar pas a la imatge més sarcàstica que la vida et pot oferir. Un destacament motoritzat de la guàrdia urbana, la policia de Barcelona, va apareixer amb les sirenes posades apartant els vehicles de la Ronda Litoral, obrint camí amb insistència i vehemència. 

Tots sabem que quan intervé la policia és per causes de força major. Així que la gent va apartar els seus vehicles amb la celeritat necessària per no entorpir el pas a una possible ambulàcnia, convoi de matèries perilloses, o algun vehicle que actués en servei d'urgència. La meva sorpresa és que el què va passar a continuació va ser l'autocar amb els jugadors de futbol d'un dels equips (és indiferent quin) que anaven al Camp Nou a disputar un matx de la Champions League.

I aquesta és la desgràcia del nostre país, de la societat occidental, de la cultura que estem creant entre tots de servilisme als poderosos, de servilisme als diners i a la petulància. La policia ha de garantir la seguretat quan calgui d'esportistes i altres persones integrants de la societat. Però cal obrir el pas a uns futbolistes? Que la policia ve a casa teva a buscar-te per escoltar-te i obrir-te camí si has d'anar a l'hospital? Que les autoritats t'obren tota una carretera congestionada si tens un exàmen a la universitat i vas tard? O la policia t'escolta si has de buscar una farmàcia de guàrdia per comprar uns medicaments?

La policia està al servei de la ciutadania no d'uns jugadors rics que tenen que disputar un partit de futbol. I fins que no entenguem que aquest circ mediàtic només afavoreix un model buit de contingut i sense valors no podrem afrontar els reptes que ens ofereix el nostre futur. Em nego a creure que sigui urgent i de vitalitat ciutadana fer perdre el temps a un agents de l'ordre competents per fer-los obrir camí en un embús perquè unes persones que donen cops de peu a una pilota facin la seva feina. Perquè els polítics no decideixen que policia vagi obrir camí als metges, infermers, professors, i a tanst altres professionals quan van a la feina? Professinals que tenen la responsabilitat de garantir l'educació i la salut de tot un país? La policia prou feina té en haver d'aguantar que la justícia deixi en llibertat reiteradament autèntics professionals del furt o en gestionar la ja pesada i col·lapsada situació del trànsit a la capital catalana...  Han d'anar a escoltar a uns nens rics?  Vivim en un circ i ens roben el pa, ens amputen les nostres escoles, limiten les nostres cobertures i serveis sanitaris i encara els riem les gràcies quan ens tiren una engruna en forma d'entreniment i oci. Panem et Circenses.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada