dijous, 13 de desembre del 2012

Keep calm and carry on...And Speak catalan!

Recentment podem veure com el conflicte entre Catalunya i Espanya pren unes dimensions ben estranyes. Molts polítics espanyols creuen que les singularitats de Catalunya són un caprici i que els catalans ens dediquem a molestar els altres com si es tractés d'un esport nacional. L'esport nacional, però, de Catalunya és treballar. Per aquest motiu l'eslògan que a Gran Bretanya va servir per mantenir la moral de la ciutadania en ple inici de la II Guerra Mundial ha estat adaptat a consciència pels catalans. Keep Calm  and Carry on demanava mantenir la moral i continuar amb la feina, i així combatia els possibles rumors d'una invasió nazi de la Gran Bretanya.

El que molts no saben és que aquesta actitud és la que els catalans hem adoptat des que el 1714 les tropes del rei borbó, Felip V, van entrar a Barcelona i van abolir les llibertats, drets i estructures parlamentàries de Catalunya. Des de l'endemà de la derrota els catalans vam continuar treballant, vam continuar fent la nostra vida, adaptant-nos a la realitat i fins i tot sometent-nos. Derrotats, espoliats econòmica i democràticament, els catalans no hem deixat de treballar fins a crear aquesta Catalunya integradora, on la llengua invasora s'ha adaptat i protegit, on la gent de fora se l'ha integrat en la societat gràcies als costums i la immersió en llengua catalana, on s'ha protegit als més desfavorits i on en definitiva gent de tota la península ibèrica i d'altres indrets del món han pogut trobat la oportunitat laboral, social i econòmica que en els seus respectius països no ha tingut. I quin és el secret?

El català ha estat la llengua d'acollida, la llengua que el Franquisme -una Dictadura feixista, per molt que els revisionistes ometin aquest calificatiu- va intentar anorrear. I aquesta és la llengua que ha ajudat a Catalunya a esdevenir un poble bilingüe, culte i ambiciós. No volem renunciar a qui som, ni al nostre passat i no volem renunciar a treballar per un futur millor. I tots aquells que venen a viure a Catalunya tenen l'opció de compartir aquesta visió.

Ara certs polítics -que no val la pena esmentar- comparen l'adopció del lema 'Keep Calm and Speak Catalan' com una mostra més que Catalunya és règim 'nazi'. Sí. Així tal qual, els polítics espanyols (monolingües, per cert, no parlen ni francès, ni anglès, ni cap altra idioma que no sigui el castizo español) diuen que defensar el català, com la llengua vehicular a les escoles és propi d'un règim nazi. I a més diuen que la campanya que adopta el valuós lema 'Keep Calm and Carry on' és  propi del règim del III Reich.  Catalunya lluita per esdevenir moderna, integradora, lliure i justa i Espanya s'aferra a un passat feixista on una minoria burocràtica domina la resta. No sé com acabarà però si sé que  a Catalunay mantindrem la calma i continuarem treballant i, per suposat, parlant català. Keep calm, carry on and speak catalan. I mentrestant que Espanya continuï demostrant al món el què és: un país desfasat, ple de tics feixistes, amb una manca de cultura alarmant i una manca de coneixements històrics insultant. Si jo fos anglès, i hagués sentit que els polítics espanyols titllen de nazi un dels lemes més valents i simbòlics que demostra el calvari que la població civil va haver de patir amb els bombardeigs constants a la II Guerra Mundial, sentiria realment vergonya i indignació. Però en fi, els catalans fa temps que estem indignats i sentim vergonya d'Espanya. Espero doncs, que mica en mica, la comunitat internacional es faci a la idea que és un benefici per Europa i pel món sencer tenir una Catalunya, cosmopolita, culta, rica, justa i lliure, a les portes del Mediterrani.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada