diumenge, 26 d’agost del 2012

El Premi Nacional és una trinxera

Fa uns dies el Consell Nacional de la Cultura i les Arts (CoNCA) esgrimia la proposta que autors catalans que escriuen en espanyol puguin optar al Premi Nacional de Cultura de la Generalitat. El Conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha mostrat la seva diposició a reflexionar sobre aquest tema.

Les cultures NO són un problema. I les llengües tampoc. No odio el castellà ni renego de la literatura escrita en aquest idioma. És més, com a bon lector i escriptor que sóc m'agrada no solament el castellà sinó moltes altres llengües. I, de fet la lectura per a mi és una eina de lluita, de creixement i d'enriquiment. I mai em suposen cap impediment. Ara bé, són les persones que hi ha darrere que poden fer que una cosa tant enriquidora com una cultura o una llengua sigui una eina convertida en una arma destructiva.

És per això que cal dimensionar el què volem i pretenem com a país. Si fóssim independents i l'estructura de l'Estat Català garantís que ningú posés en dubte la legitimitat del català, preservés la immersió lingüística i s'assegurés que no es discriminés el català i vetllès per al correcte coneixement d'aquest, no veuria cap problema en incorporar no solament el castellà sinó potser l'anglès també -per exemple en arts escèniques o cinema hi ha molta gent treballant en aquest idioma- ja que ja no es tractaria de protegir i promocionar un idioma sinó de potenciar a tots i cadascun dels conciutadans catalans que creen -en una llengua o una altre- una riquesa incomparable que és aquella que genera cultura.

Però fins que aquestes estructures no existeixin, els premis nacionals de cultura són una petita gran trinxera que promociona i defensa el nostre idioma. En cap cas aquesta trinxera no es discrimina a tots aquells que escriuen en castellà -autors que admiro professionalment i que em mereixen tota la meva estima com a lector- sinó que els deixa a part perquè aquesta NO és la seva guerra. I no ho és perquè ells van escollir lliure i lícitament escriure en un altre idioma. I ells ja tenen una llarga llista de premis i estructures creades per l'Estat espanyol que defensen, promocionen i protegeixen el castellà.

Quan aquest clima 'bèl·lic' amaini no patiu perquè la trinxera es cobrirà i allí s'hi erigirà un monument de pau. On sota l'aixopluc d'un Estat Català, lliure, modern i ric -cultural i econòmicament parlant- promocionarà un premi amb horitzons internacionals que promocionarà la feina feta per gent que viu a Catalunya en l'àmbit cultural en l'idioma que sigui. Quan Catalunya sigui independent moltes de les eines que pels defensors del catalanisme són útils ara es reformaran en eines de promoció i es normalitzaran com passa a tots aquells països que ja són un estat.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada