dimecres, 21 de novembre del 2012

Votar o no votar? Un debat surrealista.

Em sembla surrealista que després de tants anys d'exercici democràtic la gent encara no sàpiga què és millor si votar o no com a mitjà de protesta. I sobretot, la diferència entre vot nul i vot en blanc. Sincerament cada vegada que sento aquests antisistemes que diuen que no s'ha de votar per lluitar contra l'establishment polític ric i ploro al mateix temps. Anem a analitzar-ho deixant de banda el debat ètic, polític i filosòfic de si és convenient o no anar a votar:

No votar implica deixar la participació en mans de la gent que acostuma a votar. Aquesta gent és activa democràticament i molta d'ella està vincula directa o indirectament amb una ideologia. La participació és el nombre de vots emesos en comparació al total de persones que poden votar. Quan no es vota el què es fa és abaixar la participació, pel que els partits necessiten menys vots totals per treure representació. Per tant, si la participació baixa la distribució de vots es fa en funció del total de vots emesos pel que el repartiment de vots per parlamentari és menor. Hem de tenir clar que mentre l'abstenció no estigui representada en un Parlament NO votar ajuda i afavoreix l'establishment dels partits polítics. És per això que l'opinió pública mai ha estat clara sobre aquest fet. No votar fa que els partits els sigui més fàcil treure els seus representants.

Pel tema del vot en blanc o vot nul. La cosa és més enrabassada. teòricament al vot en blanc se li ha atribuït el títol de la disconformitat amb tots els partits. Però sabíeu que el vot en blanc es computa a part en el repartiment i que un cop acabat segons el sistema actual basat en la llei dhondt el vots emesos en blanc passen al partit més majoritari? Llavors votar en blanc és reforçar la llista o candidatura més votada: pel que significa afiançar el poder del què guanya les eleccions. Per altra el vot nul no es computa com una opció, però sí que fa pujar la participació. Pel que el vot nul augmenta la participació i, per tant, augmenta el nombre de vots que necessita cada partir per treure els seus representants i llavors el vot nul un cop computat no passa a cap partit.

Pel que si esteu en contra de tot i de tothom, voleu lluitar contra l'establishment polític sisplau sigueu coherents, no deixeu d'anar a votar ni voteu en blanc perquè esteu fent el joc als partits poderosos. La millor opció és votar nul o alguna de les formacions minoritàries, fet que augmentarà la participació i el vostre vot farà que als partits tradicionals els costi més treure la seva representació.

Personalment no entenc com tanta gent es nega a votar sabent que la implicació i el compromís de tots és l'únic antídot contra el sistema mediocre de poder que ens governa. Pense-m'hi, perquè ens convé lluitar per un món millor. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada