dimecres, 26 de novembre del 2014

Ritual de pas, llista pel poble i electoralisme.


Foto de

Els rituals de pas s'utilitzen a totes les cultures per segmentar les comunitats. Un examen, uns requisits curriculars, unes habilitats requerides, etc són diferents exemples dels rituals de pas. Ara, Catalunya es troba davant d'un ritual de pas que l'actual President del País, Artur Mas, ha posat com a mitjà de servei a la llibertat. 

La proposta de  llista en favor del sí a la independència contempla que estigui formada pels partits que hi vulguin prendre part i representants de la societat civil que combreguin amb aquesta idea de llibertat. El ritual de pas per formar part d'aquesta llista ha estat molt encertat:  'La gent proposada pels partits per a aquesta llista es presentaria una sola vegada i no repetiria a les següents eleccions, com un acte de servei al país.'

Amb aquest ritual veurem la capacitat de generositat dels partits que cada dia s'omplen la boca i de pas els diaris de declaracions en favor dels drets de Catalunya, de la injustícies que el país pateix i de tantes qualitats que s'autoinculquen com a salvadors de la pàtria. Perquè s'ha acabat el moment de `parlar, de proclamar i de marcar paquet. Ara toca fer un pas endavant, traspassar aquest ritual i demostrar qui està realment a favor del país i qui anteposa o no els seus interessos electorals. El President Mas ha estat molt llest ja que conscient del seu tram final dins de la política catalana ha posat una arma de doble tall a disposició dels partits polítics, fins i tot el seu.  I, amb aquesta maniobra, obliga a la resta de polítics a posicionar-se. I qui no passi el ritual de pas, segurament, pagarà un alt preu electoral. Perquè, com explicaran al poble que no volen formar part de la llista del poble i per el poble?



dimecres, 5 de novembre del 2014

Just do it!

Darrerament sento massa gent queixar-se de la falta de força d'aquesta cita el proper 9 de novembre. En un món plagat de tramposos i de gent que s'excusa pern tot, no és d'estranyar que molts tirin pilotes fora quan se'ls parla de la cita del procés de participació. 

El proper 9 de novembre Catalunya viurà un procés únic de participació per saber l'estat d'opinió de la població envers el futur del país. Què volem? Cap a on ens dirigim? Són preguntes retòriques clàssiques -mai millor dit- que es reflexaran en les respostes del proper diumenge. 

Aquells que diuen que no és important són precisament els que tenen por al veure de com important ha arribat a ser i de la força que té en democràcia consultar al poble. No valen excuses, el procés participatiu és legal,  perquè tal i com deia Thomas Jefferson "quan la injustícia es converteix en llei, la revolta es converteix en un deure". 

I, els catalans, tenim el deure de revoltar-nos de forma pacífica i democràtica en favor de la justícia, la democràcia, la llibertat i la responsabilitat. Per què al llarg de la història massa gent ha mort per tal que avui dia tots puguem emetre el nostre vot. Pel que és just doncs que l'exercim de forma ferma. Aquest diumenge, passi el què passi, jo tindré la meva papereta a punt per votar.